Najbliższe spotkanie klubowe: 23 maja (środa) Godzina 20:00
Parking pod TP SA, wjazd od Dworcowej (mapka).
Jeżeli pada deszcz, parking pod Carrefour

Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatInneRóżnica wkładek filtra powietrza
Strony: [1]
Różnica wkładek filtra powietrza
  • adios
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: Honda
    Model: Civic Coupe
    Silnik: D15B7
    Imię: Adrian
  •  
Różnica wkładek filtra powietrza
« : Sierpień 28, 2011, 11:19:29 »

Cześć. Powoli zbieram się do zrobienia czegoś z dolotem, chciałbym doprowadzić powietrze ze zderzaka do wkładki w seryjnej puszce. W internecie wszyscy chwalą głównie bawełniane wkładki K&N, ewentualnie tańsze Simoty. Wczoraj znalazłem gąbkową wkładkę Pipercrossa, jest tańsza i według opisów w internecie, gąbkowe wkładki sprawdzają się lepiej niż bawełniane. Wie ktoś z Was coś na ten temat? Jest jakaś większa różnica w tych wkładkach? Dzięki za każdą odpowiedź Uśmiech

Wkładka bawełniana K&N http://allegro.pl/wkladka-sportowa-kn-civic-88-91-crx-87-92-i1782955253.html
Wkładka gąbkowa Pipercross http://allegro.pl/pipercross-filtr-honda-civic-del-sol-1992-97-i1753936813.html
  • klosek99
  • Zarząd
  • *
  • Marka: Acura
    Model: RSX
    Silnik: K20A3
    Imię: Kamil
  •  
Odp: Różnica wkładek filtra powietrza
« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2011, 11:23:59 »

Ciut może nie w temacie, ale żebyś się nie przejechał to zobacz jak Twoja wkładka dokładnie wygląda. Kształt, nacięcia, grubość.

A tak już w temacie, ja bym nie wydawał tyle kaski na taki filtr bo on nic Ci nie da Uśmiech

Wyjazd HWM do Ornety!!!!
www.youtube.com/watch?v=d8FsljDWDYA (SIERPIEN 2009)
-------
mail klubowy: hondawm@wp.pl

• smad
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: H
    Model: EJ2
    Silnik: D16Z6
    Imię: Darek
  •  
« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2011, 18:44:33 »

Mam pipercrossa u siebie, czy coś daje nie wiem to nie stwierdzę,  ale znalazłem takie oto info "Co do wkładki K&N która podobno jest w stanie o ileś tam procent zmniejszyć zużycie paliwa. Porównując z poprzednim rokiem i jeszcze poprzednim to wychodzi mi ok 0.2-0.3 L/100km mniej. Czyli w granicach 3-4% spalanie się zmniejszyło. Chyba, że ja nie będąc już całkiem tego świadom jeżdżę jeszcze bardziej efektywnie."
"http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?30375-D14A8-MB2-by-MikeFoto/page69"

Nie łam się, będzie nowe - lepsze Uśmiech
"Dziewczyna, która opanowała mechaniczną skrzynię biegów, poradzi sobie w życiu."
  • matt
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: Honda
    Model: Civic VI MB3
    Silnik: D15Z8
    Imię: Mateusz
  • czarny czy śliwka?
  •  
« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2011, 20:32:51 »

Kiedyś spotkałem się z takim określeniem wkładki jak "filtr rezonansowy". Jeśli ufać w słuszność tej nazwy, trzeba założyć, że powietrze zasysane przez dolot nie jest strumieniem liniowym. W takim razie trzeba się liczyć też z reakcją takiej płaskiej powierzchni jaką jest cała wkładka na drganie powietrza. Ciężko powiedzieć jak ten "rezonans" będzie się miał do gąbkowego filtra Uśmiech
Ale ja mechanikiem nie jestem - piszę co mi się o uszy obiło Uśmiech

Pozdrawiam
Mateusz
Strony: [1]
Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatInneRóżnica wkładek filtra powietrza
Skocz do: