Najbliższe spotkanie klubowe: 23 maja (środa) Godzina 20:00
Parking pod TP SA, wjazd od Dworcowej (mapka).
Jeżeli pada deszcz, parking pod Carrefour

Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatMechanikaregulacja gazu LPG d15b2 1 generacja
Strony: [1]
regulacja gazu LPG d15b2 1 generacja
  • salenij
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Marka: Honda
    Model: Civic 5gen EG8
    Silnik: d15b2
    Imię: Tobiasz
  •  
regulacja gazu LPG d15b2 1 generacja
« : Listopad 03, 2011, 12:44:53 »

Moje autko potrafi spalić nawet 13 litrów gazu w trasie przy jeździe trochę ponad standardy emeryckie. Silnik bierze około 0,5 l/1000 km. To co mnie trochę niepokoi to dymienie podczas jazdy na LPG (na benzie jest ok). Żeby rozwikłać tę zagadkę postanowiłem oddać samochód na regulację, a ponieważ zakłady które się tym zajmują nie mają najlepszych opinii, chciałbym aby wyregulował go ktoś z forum kto przerabiał to w swoim aucie.

Niestety nie udało mi się rozpoznać reduktora, wiem że to inst 1 gen, ma pokrętło na wężu oraz na reduktorze. Kupując auto miałem założoną zwężkę na dolot powietrza, po jej zdjęciu silnik gaśnie po wrzuceniu na luz przy prędkości od 100 km/h w zwyż. Auto pali około 7-8 l benzy także gazu powinno jarać koło 10.

Jeśli ktoś zna się na tym, poproszę o ofertkę cenową. Sprawa pilna ponieważ w weekend czekają mnie długie trasy a nie chciałbym przepłacać:/

• aras
  • Nowy użytkownik
  • *
    Model: Accord CE9
    Silnik: F22Z2 SOHC VTEC
  • Chrupkolot
  •  
Odp: regulacja gazu LPG d15b2 1 generacja
« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2011, 13:34:08 »

wyglada na to ze przelewa, moze membrany w reduktorze maja juz dosc i puszczaja caly czas bogatą?

mialem podobny problem bo tez palila duzo i na jalowych gasla - nie szlo tego wyregulowac bo nawet skrecony na minimum parownik dawal wciaz bogato - wymienilem parownik (uzywany z rozbitka za 70zl) i wszystko

ps. jestes pewien 100% ze instalacja 1 gen? daj zdjecie z pod maski
  • salenij
  • Nowy użytkownik
  • *
  •  
« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2011, 19:02:14 »

Zdjęcie wrzucę jutro, wydaje mi się że to instalka 1 gen ponieważ nie ma sterowania elektronicznego a jedynie symulator sterownika. Poza tym gaz załącza się po przekroczeniu 2k obr a nie po osiągnięciu odpowiedniej temp jak to bywa w 2 i późniejszych generacjach. Szczerze powiedziawszy nie znam się na tym, nigdy wcześniej nie miałem w aucie gazu dlatego wolałbym żeby rzucił na to okiem ktoś kto ogarnia temat.
Próbowałem kręcić tymi śrubkami od regulacji i wygląda na to że sterowanie dopływem gazu i powietrza działa. Regulowałem wg instrukcji z netu:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=60261&sid=181d9223cd74fa830e3ec08dfbc5129c

Pomoże ktoś jutro? Jeśli nie, będę musiał jeździć na benzie bo jest bardziej ekonomicznie Z politowaniem

• aras
  • Nowy użytkownik
  • *
    Model: Accord CE9
    Silnik: F22Z2 SOHC VTEC
  • Chrupkolot
  •  
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2011, 09:39:39 »

nie chce mi sie wierzyc ze ktos do silnika na wtrysku zalozyl 1gen instalki, btw. w 2 generacjach takze przelaczanie uzaleznione jest od ustawionych obrotow w sterowniku.

Watpie ze ktos pomoze ci ustawic to samemu, sam mozesz jedynie regulowac wolne obroty. Sklad mieszanki to juz nie taka prosta sprawa i ciezko prawidlowo to ustawic na oko o ile wogole sie da (jedynie metoda prob i bledow). Chcac nie chcac radze ci jechac do jakiegos gazownika na analizator spalin i tyle. Napisz skad jestes, chlopaki poleca ci dobry warsztat.
  • salenij
  • Nowy użytkownik
  • *
  •  
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2011, 09:44:11 »

Jestem z Olsztyna ale wchodzi w grę również Trójmiasto. Jakby ktoś mógł coś polecić będę zobowiązany

• salenij
  • Nowy użytkownik
  • *
  •  
« Odpowiedz #5 : Listopad 07, 2011, 17:00:24 »

Potrzeba matką wynalazków:) Gazik wyregulowany łopatologicznie - spalanie spadło do 8l/100km (150 km w mieście + 250 w trasie, zbiornik 33l) przy jeździe plasującej się w klasie średnio zdechniętego emeryta. Wypad do SKP i wyniki spalin w normie Duży uśmiech

Strony: [1]
Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatMechanikaregulacja gazu LPG d15b2 1 generacja
Skocz do: