Tego typu swapa 1.3 na mpfi robił Marcus więc jeśli chodzi o odczucia pisz do niego. Wiem że przechodzi teraz na blok od d15 a tak przynajmniej wynika z jego wątku w dziel nasze hondy. Wg mnie najgorszym co byś mógł zorbić w tym momencie to przejście z 1.3 na gaźniku na wiązki dwupunktowe czyli d15b2. Jak juz wrzucać wiązki to minimum d15b7 czyli pełny wtrysk a potem daje to możliwość jak u mnie pełny wtrysk uzbroić w głowice na vtec'u. W projekcie d13z6 jedyne co jest fajne to to że jest ich mało i dość oryginalne podejście do tuningu mechanicznego. Bo brechą jest zbatowac kogoś na trasie zmieszać z błotem a potem krzyknac przez CB ze tylko 1.3 Uwierz mi : nawet gdy powiesz 1.5 to kopara im opada.
Jak to już poprzednicy wspomnieli.. bawiłem się z tym trochę. Do vteca nie doszło jednak, zwiało się to ładnie nawet, ale ciągle jest to marne 1,3. W szczycie formy tego setupu(d13b7,ostrzejszy wałek rozrządu, dolot, wydech 4-2-1 miało to jakieś 97km,niutek nadal marny). Jeśli chcesz, mam gdzieś na tel filmiki jak to się zbierało, polecił bym to tylko komuś kto ogarnia sprawy mechaniczne, ma dostęp do gratów w dobrych cenach lub graty już ma i jest uparty. Ogólnie sztuka dla sztuki, ja bym drugi raz się tego nie podjął, zrobiłem to w sumie przy okazji pracy inżynierskiej no i for fun pokazując przy tym że d13 może normalnie jechać a nie się wlec. Teraz od razu bym wpakował d15mpfi jaki mam obecnie lub d16.
Fakt, fajnie jest objechać kogoś z większym silnikiem takim czymś, tylko tak na prawde cudów się nie spodziewaj. Szok będzie z przyrostu mocy, tak na prawdę dostajesz jakieś 20km. U mnie mega zadowolenie trwało 1,5 dnia..

Jeśli chcesz uparcie w 1,3 coś dłubać, zrób go na b7 tak jak ja, może nawet skopiuj mój projkcik, zaoszczędzisz na głowicy i osprzęcie do vteca, tniesz przy tym jakąś połowę kosztów. Jeśli chcesz, nawet zostało mi parę gratów.
pozdr.