Najbliższe spotkanie klubowe: 23 maja (środa) Godzina 20:00
Parking pod TP SA, wjazd od Dworcowej (mapka).
Jeżeli pada deszcz, parking pod Carrefour

Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatInned13z6... Co o tym myślicie?
Strony: [1] 2
d13z6... Co o tym myślicie?
  • Djoska2
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: Honda
    Model: Civic Eg3
    Silnik: D13B2
    Imię: Łukasz
  • I LOVE My HONDA
  •  
d13z6... Co o tym myślicie?
« : Listopad 03, 2011, 14:28:42 »

Witam jak w temacie jest pomysł na zbudowanie 1.3 vtec Podobno 134km i 134 Nm...

Trochę o tym czytałem na innych forach lecz dokładnie nie wiem jak do tego podejść... Może jest ktoś kto się w tym orientuje??
Proszę o porady czy bawić się w robienie d13z6 czy może jakiś inny lepszy pomysł? Co dokładnie potrzebne będzie do zrobienia takiego moda? I czy jest ktoś kto może przy tym pomóc?

Oska
  • shantilllas
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: ホンダ
    Silnik: 1.8 ADR / K24A2
    Imię: マルチン
  • There’s no replacement for displacement
  •  
Odp: d13z6... Co o tym myślicie?
« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2011, 15:20:47 »

Sztuka dla sztuki. Ograniczasz się pojemnością a nic Ci tego nie zastąpi. Lepiej już dorwij blok od 1.5/1.6 i wtedy baw się z VTEC...

Civic, Integra or Accord...
It doesn't really matter, whatever you can afford.
That's my Honda,
  • Patryk
  • Klubowicz
  • *
    Model: ED6
    Silnik: D15B2
    Imię: Патрик
  •  
« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2011, 15:29:20 »

Potrzebujesz zestawu mini me standardowego, ale koniecznie z cała wiązką auta, do tego zbiornik paliwa z pompą, i duzo duzo zapału. Po ewentualnym złożeniu konieczna korekta mapy bo będzie zbyt przelane. Efekt mizerny bo tak na prawde auto moze i sie lepiej zbiera niz zwykłe 1,3, ale to głównie dlatego ze jest pełny wtrysk. Nadal momentu mało i to będzie odczuwalne. Jak już shantillas powiedział, sztuka dla sztuki.

drobny ciułacz - mody na zlecenie, bez zlecenia z resztą też Uśmiech
  • dlugi_86
  • Nowy użytkownik
  • *
    Model: Civic
    Silnik: d13b v gen i VI gen MB6
  • moja hania d13b Vgen
  •  
« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2011, 16:05:31 »

Powiem ci że sam się nad tym zastanawiałem jak miałem eg3 i szacowany koszt gratów + robocizny wychodzi taki sam jak przy swapie na D16Z6. 

Kobieta jest cudem boskim, szczególnie jeśli ma diabła za skórą.
  • bjn075
  • Użytkownik
  • **
    Silnik: d15w3
    Imię: Rafał
  •  
« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2011, 16:52:12 »

Będziesz szukał d15b2 Pisz Uśmiech Cały silnik + osprzęt niedługo będzie do zgarnięcia Uśmiech
Dogadamy się Uśmiech
Pozdro.

>> http://honda-wm.pl/index.php/topic,4827.0.html..
*Ogarnę na zlecenie MPFi.
*Usługa malowania.
*Części do Civic-ów.
  • Djoska2
  • Klubowicz
  • *
  • I LOVE My HONDA
  •  
« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2011, 20:15:14 »

To są plany na przyszły rok... Trzeba zrobić coś aby hanka szybciej się odpychała. Myślałem też o swapie na b16a2 ale z tego co się orientuję to ciężko znaleźć w dobrym stanie...    Ale jak coś to będę pamiętał o tym bjn075...  Dzięki za odpowiedzi i czekam na jakieś dalsze porady...

Oska
  • lightman
  • Klubowicz
  • *
    Model: Civic 92-95 3D
    Silnik: Było D15B2 Było D15B7 JEST D15B7/Z6 VTEC
    Imię: クシシュトフ
  •  
« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2011, 12:01:01 »

Tego typu swapa 1.3 na mpfi robił Marcus więc jeśli chodzi o odczucia pisz do niego. Wiem że przechodzi teraz na blok od d15 a tak przynajmniej wynika z jego wątku w dziel nasze hondy. Wg mnie najgorszym co byś mógł zorbić w tym momencie to przejście z 1.3 na gaźniku na wiązki dwupunktowe czyli d15b2. Jak juz wrzucać wiązki to minimum d15b7 czyli pełny wtrysk a potem daje to możliwość  jak u mnie pełny wtrysk uzbroić w głowice na vtec'u. W projekcie d13z6 jedyne co jest fajne to to że jest ich mało i dość oryginalne podejście do tuningu mechanicznego. Bo brechą jest zbatowac kogoś na trasie zmieszać z błotem a potem krzyknac przez CB ze tylko 1.3  Uwierz mi : nawet gdy powiesz 1.5 to kopara im opada.

• bjn075
  • Użytkownik
  • **
    Silnik: d15w3
    Imię: Rafał
  •  
« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2011, 12:03:07 »

,,Uwierz mi : nawet gdy powiesz 1.5 to kopara im opada. ''

Potwierdzam !!:)

>> http://honda-wm.pl/index.php/topic,4827.0.html..
*Ogarnę na zlecenie MPFi.
*Usługa malowania.
*Części do Civic-ów.
  • Djoska2
  • Klubowicz
  • *
  • I LOVE My HONDA
  •  
« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2011, 12:53:32 »

Zgadzam się z wami honda ma to coś czym zawsze można zaskoczyć Uśmiech Jest jeszcze trochę czasu na przemyślenia...

Oska
  • pco_87
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: honda
    Model: civ ej2 i ed7
    Silnik: d15b7 d16a9
    Imię: Radek
  • civiców dwóch
  •  
« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2011, 13:47:58 »

w razie "W" to ja mam supek d15 w dobrym stanie ;P

każde 16 wersów daje przezyc o godzinę
żyje dla 384 linijek....
  • Marcus
  • Klubowicz
  • *
    Model: Civic EG3
    Silnik: D13b2 + >D13b7+> D15b7+
    Imię: Marek
  •  
« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2011, 19:55:50 »

Tego typu swapa 1.3 na mpfi robił Marcus więc jeśli chodzi o odczucia pisz do niego. Wiem że przechodzi teraz na blok od d15 a tak przynajmniej wynika z jego wątku w dziel nasze hondy. Wg mnie najgorszym co byś mógł zorbić w tym momencie to przejście z 1.3 na gaźniku na wiązki dwupunktowe czyli d15b2. Jak juz wrzucać wiązki to minimum d15b7 czyli pełny wtrysk a potem daje to możliwość  jak u mnie pełny wtrysk uzbroić w głowice na vtec'u. W projekcie d13z6 jedyne co jest fajne to to że jest ich mało i dość oryginalne podejście do tuningu mechanicznego. Bo brechą jest zbatowac kogoś na trasie zmieszać z błotem a potem krzyknac przez CB ze tylko 1.3  Uwierz mi : nawet gdy powiesz 1.5 to kopara im opada.

Jak to już poprzednicy wspomnieli.. bawiłem się z tym trochę. Do vteca nie doszło jednak, zwiało się to ładnie nawet, ale ciągle jest to marne 1,3. W szczycie formy tego setupu(d13b7,ostrzejszy wałek rozrządu, dolot, wydech 4-2-1 miało to jakieś 97km,niutek nadal marny). Jeśli chcesz, mam gdzieś na tel filmiki jak to się zbierało, polecił bym to tylko komuś kto ogarnia sprawy mechaniczne, ma dostęp do gratów w dobrych cenach lub graty już ma i jest uparty. Ogólnie sztuka dla sztuki, ja bym drugi raz się tego nie podjął, zrobiłem to w sumie przy okazji pracy inżynierskiej no i for fun pokazując przy tym że d13 może normalnie jechać a nie się wlec. Teraz od razu bym wpakował d15mpfi jaki mam obecnie lub d16.
Fakt, fajnie jest objechać kogoś z większym silnikiem takim czymś, tylko tak na prawde cudów się nie spodziewaj. Szok będzie z przyrostu mocy, tak na prawdę dostajesz jakieś 20km. U mnie mega zadowolenie trwało 1,5 dnia.. Uśmiech
Jeśli chcesz uparcie w 1,3 coś dłubać, zrób go na b7 tak jak ja, może nawet skopiuj mój projkcik, zaoszczędzisz na głowicy i osprzęcie do vteca, tniesz przy tym jakąś połowę kosztów. Jeśli chcesz, nawet zostało mi parę gratów.
pozdr.

***Honda Power of Dreams***
  • Djoska2
  • Klubowicz
  • *
  • I LOVE My HONDA
  •  
« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2011, 22:31:47 »

Dzięki Marcus Uśmiech Z każdą odpowiedzią jest coraz więcej propozycji wiec trzeba będzie to dokładnie przemyśleć i podjąć decyzje. Chodziło mi o to aby zrobić coś innego i coś co będzie miało sens... Lecz wychodzi na to że 1.3 vtec  tylko fajnie brzmi...
Jeszcze raz dziękuje i jeśli padnie na d13b7 to na pewno się odezwę po rady;D   

Oska
  • pco_87
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: honda
    Model: civ ej2 i ed7
    Silnik: d15b7 d16a9
    Imię: Radek
  • civiców dwóch
  •  
« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2011, 23:46:28 »

zrob mpfi na ssaku z z6.i lataj ile chcesz,przyjdzie pora ze d13 sie zmeczy albo przyplyw gotowki(moze okazyjnie wpadnie slupek) to ktos Ci ogarnie kompa i przelozysz tylko slupek na z6/y2/y8 i jezdzisz na d16vtec

każde 16 wersów daje przezyc o godzinę
żyje dla 384 linijek....
  • lightman
  • Klubowicz
  • *
    Model: Civic 92-95 3D
    Silnik: Było D15B2 Było D15B7 JEST D15B7/Z6 VTEC
    Imię: クシシュトフ
  •  
« Odpowiedz #13 : Listopad 07, 2011, 07:53:56 »

A dokańczając twoje wątpliwości dorzucam do tego jeszcze że już jakiś czas latam na zmodzonym d15 i z tych wszytskich opinni polecił bym ci DOHC minimalnie 1.6 na b16a. Piszę to celowo bo i tak przyjdzie czas ze mocy będzie za mało. Sam już jakiś czas poszukuje za pomocą kumpla w Bawarii jakiegoś VTI w V i VI genie

• Patryk
  • Klubowicz
  • *
    Model: ED6
    Silnik: D15B2
    Imię: Патрик
  •  
« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2011, 13:44:35 »

dobrze ze nie od razu k20 ; P

nie kazdy ma kase zeby zrobic B serie albo chociaz ja utrzymać w fajnym stanie, skoro zabiera sie za 1,3 to nie sadze zeby było inaczej. Poza tym każdy tak zaczynał i powoli dochodzi do czegos.

drobny ciułacz - mody na zlecenie, bez zlecenia z resztą też Uśmiech
Strony: [1] 2
Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatInned13z6... Co o tym myślicie?
Skocz do: