Najbliższe spotkanie klubowe: 23 maja (środa) Godzina 20:00
Parking pod TP SA, wjazd od Dworcowej (mapka).
Jeżeli pada deszcz, parking pod Carrefour

Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatMechanikahamulce Honda prelude bb3
Strony: [1]
hamulce Honda prelude bb3
  • robert 28
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Marka: Honda
    Model: Prelude
    Silnik: F20A4
    Imię: Robert
  •  
hamulce Honda prelude bb3
« : Listopad 27, 2011, 21:37:53 »

witam wszystkich klubowiczów ,Posiadam hondę prelude silnik F20A - mój problem polega na tym ze blokują mi się zaciski hamulców z przodu , postanowiłem kupić nowe ale do mojego modelu najtańsze jakie są to kosztują 158 euro za sztukę czy pasują jeszcze jakieś zaciski czyli cylinderki od innego modelu jak np: od starszej hondy III czy musza  być od bb3
  • pako
  • Zarząd
  • *
    Model: CIVIC 5D
    Silnik: B18C4
    Imię: Карол
  •  
Odp: hamulce Honda prelude bb3
« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2011, 21:49:18 »

a komplet naprawczy ? tłoczek spolerujesz i gumki wymienisz.

MECHANIKA POJAZDOWA: regulacje zaworów wymiany rozrządów, remonty silników skrzyń, swapy ,regulacje instalacji gazowych MONTAŻ INSTALACJI itd.. szybko dobrze i pewnie.
serwis u Braci B garage
TEL : 537377222
gg: 8297932
  • Krzysek
  • Moderator
  • *
  • Marka: Mitsubishi
    Model: Galant
    Silnik: 120kW
    Imię: Кжиштоф
  •  
« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2011, 22:08:14 »

Mogą jeszcze ślizgacze być zapieczone, najlepiej jakbyś rozebrał owe hamulce i wszystko wyjdzie co jest do wymiany, a co do zregenerowania Uśmiech.

Jak nie sam to na warsztat podjedź Uśmiech.
  • robert 28
  • Nowy użytkownik
  • *
  •  
« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2011, 06:20:37 »

tez myślałem nad wymiana gumek ale mam taki problem ze auto mi jest potrzebne na codzien do pracy a boje się ze jak rozbiorę  i coś będzie nie tak to będę uziemiony z autem a muszę nim do pracy dojeżdżać najchętniej to bym kopił nowe ale 2 na przód wychodzi ponad 300 euro to troszkę dużo może pasują od innego modelu hondy
  • gruby
  • Nowy użytkownik
  • *
  •  
« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2011, 10:53:04 »

bardziej prawdopodobne ze zapiekly ci sie prowadnice, jesli nie zdiagnozujesz sam mozesz podjechac do mnie - kontakt na PW
zamiast nowych mozna sie rozejzec za ladnymi uzywkami
  • klosek99
  • Zarząd
  • *
  • Marka: Acura
    Model: RSX
    Silnik: K20A3
    Imię: Kamil
  •  
« Odpowiedz #5 : Listopad 28, 2011, 12:53:55 »

może pasują od innego modelu hondy
głowy uciąć nie dam, ale jest szansa, że mogą pasować od Accorda z VI generacji (1998-2002) - to taki mój strzał. Bo tak patrzę , że te same tarcze, ale chyba rzadko spotykany silnik... 1,6 Co?
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 12:57:53 wysłane przez klosek99 »

Wyjazd HWM do Ornety!!!!
www.youtube.com/watch?v=d8FsljDWDYA (SIERPIEN 2009)
-------
mail klubowy: hondawm@wp.pl

• Japparts
  • Partner
  • *
  •  
« Odpowiedz #6 : Listopad 28, 2011, 15:07:14 »

Zaciski zdecydowanie sie róznią pomiędzy tymi dwoma modelam. Silnik 1,6 w accordzie z tego co dobrze kojarzę był ten sam co w civicu. Prelude ma dedykowane dla siebie zaciski i niestety katalogi nie pokazują innej możliwości zastosowania / zaznaczę że to teoria nie praktyka!!/. Zestawy naprawcze jak najbardziej występują / tłoczek + gumki /. Jeżeli chodzi o prowadnice zacisku to niestety nie występują.
  • robert 28
  • Nowy użytkownik
  • *
  •  
« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2011, 15:30:32 »

prowadnice się ruszają tylko tłoczek wychodzi i ma ciężko wrócić z powrotem pryskałem WD40 troszkę się rozruszał ale to jeszcze nie to jak stoję na lekkiej górce to auto powinno się toczyć a u mnie tak nie jest stoi a jak by smaru napchał do tłoczka albo czegoś takiego bo WD40 jest suche to tylko tyle żeby rozruszać, patrzyłem na internecie to występują same gumki naprawcze, i jak jest z tyłem czy tył tez jest inny czy od czegoś pasuje?? z tylu miałem ze mi zblokowało kolo ale WD40 i się rozruszało chodzi lekko
  • Japparts
  • Partner
  • *
  •  
« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2011, 16:06:50 »

Przede wszystkim pryskanie z zewnątrz WD40 nie pomoże za wiele. Najlepiej jest zdemontować tłoczek oczyścić go oraz zacisk, w którym pracuje. Możesz użyć delikatnego papieru ściernego. Założyć nowe gumki i tyle. Sprawdź czy tłoczek nie ma widocznych uszkodzeń i wżerów. Rozumiem, że blaszki na których opierają się klocki masz również dobrze wyczyszczone. Ogólnie tłoczki oraz gumki mogą mieć zastosowanie w różnych modelach i jak wspomniałeś występują zarówno oddzielnie jak również w kompletach na stronę.
  • Brat
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: honda
    Model: civic Aerodeck
    Silnik: B18C4
    Imię: Jacek
  • starszy brat Pako
  •  
« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2011, 19:15:08 »

P przesmarować prowadnice zmienic na nich gumki wypolerowac tłoczek zmienić uszczelnienie i osłony i bedzie git tam nic więcej nie może ulec zużyciu poza tymi elementami!!

• pco_87
  • Klubowicz
  • *
  • Marka: honda
    Model: civ ej2 i ed7
    Silnik: d15b7 d16a9
    Imię: Radek
  • civiców dwóch
  •  
« Odpowiedz #10 : Listopad 29, 2011, 19:38:15 »

dzis robilem sobie renowacje zaciskow tylnich i powiem zeby tloczek stanal to musi byc juz gruboo.bo mialy wrzery ze glowa mala  a chodzily spoko. czyli jak brat wyzej napisal tzn kpl renowacja.jak stoi na prowandnicach to wez to wyczysc czyms (jazmo)odtlusc i wymyj syf ze srodka moze w otworze na prowadnice po uszk uszczelek dostal sie piach i sie zatarl.wyczysc i przesmaruj jak tloczek jest ok..

każde 16 wersów daje przezyc o godzinę
żyje dla 384 linijek....
Strony: [1]
Tutaj jesteś: KLUB HONDA WARMIA-MAZURYForumWarsztatMechanikahamulce Honda prelude bb3
Skocz do: